• https://www.facebook.com/carole.krans/cebook

Een paar jaar geleden stond ik op de ladder mijn plafond te witten. Op de laptop draaide een radioprogramma, geen idee meer welk, iets met populaire deuntjes.

Op dat moment was ik eerlijk gezegd gewoon nog in 1979 en ik herkende het nummer niet. Bovendien verstond ik er niets van, het leek wel Grieks. Gek genoeg haalde de muziek me wel uit de schildertrance, het raakte me, dat nummer! Sterker nog: ik werd er emotioneel van. Natuurlijk gaf ik mezelf in gedachten weer een sneer en de opdracht niet zo raar te doen en dat dit natuurlijk geen ontroering was, dat snuffelen en tranen. Dat kwam omdat ik gewoon te lang tegen dat plafond tussen de verfdampen had gebivakkeerd.

  • https://www.facebook.com/carole.krans/cebook

Mijn kwast hing ik snel op de rand van de emmer, laddertje af en naar Google, my best friend.  Het nummer was ongeveer halverwege, van Shazam had ik toen nog nooit gehoord en omdat ik de taal niet verstond, noch kon schrijven, moest ik fonetisch intypen wat ik dacht te hebben gehoord.

Ehm……

  • https://www.facebook.com/carole.krans/cebook

“Otekjanpostienegapiemiene” en ook my friend Google had geen flauw idee.

Na zo her en der een spatie te hebben ingevoerd bleek de taal inderdaad Grieks en de zin:

Στην αγάπη μείνε     en de zanger   Μιχάλης Χατζηγιάννης

Besef je, terwijl je dit leest dat je in de Griekse taal analfabeet bent? Dat je, in tegenstelling tot wat je NU leest, niet ziet, hoort of voelt wat er staat? Meer hier over vind je onder Zintuigen en informatieverwerking.

Al die keren dat ik op vakantie in Griekenland was werd ik geprikkeld door de taal zowel als het totaal andere schrift. Een P die een R is en rare krulletjes en tekentjes waarvan ik niet eens kon raden hoe ik ze moest uitspreken. Behalve de woordjes die “iedereen” na een vakantie in Griekenland kent: kalimera, efgaristo en parakalo, had ik nog een restantje vocabulaire omdat ik na mijn eerste vakantie in Griekenland de taal al wilde leren. Mijn toenmalig echtgenoot en ik hadden een “Grieks voor Beginners” cursus op cassettebandjes aangeschaft. Omdat ik me realiseer dat dat handig kan zijn: dit zijn cassettebandjes

  • https://www.facebook.com/carole.krans/cebook

Na enthousiast met bandje 1 te zijn begonnen kregen we onze eerste zoon (er is geen causaal verband, bij de weg) en zo verhuisde het koffertje met de bandjes jarenlang met ons en later met mij, mee. Grieks leren vanaf cassettebandjes… ik ben er van overtuigd dat het kán! Wat je dan wel moet doen is die bandjes beluisteren en na jarenlang slepen met die bandjes was het resultaat dus: 0,3.

Die komma-drie was omdat ik op dat moment wel kon zeggen was: “Mijn echtgenoot heeft hoofdpijn”. Die zin heb ik natuurlijk nooit gebruikt. Mijn echtgenoot heeft tijdens geen enkele vakantie, hoofdpijn gehad en na de scheiding had ik geen echtgenoot. Voila, aan zo’n zin heb ik dus gewoon niets gehad! Dure lesjes, dus en de cursus verkopen was geen optie. Bandje 1. was uitgelubberd en inmiddels was het 2011 (dat bedoelde ik me de bandjes verhuisden jarenlang mee). De Kringloop winkel wilde zelfs geen cassettebandjestaalcursus aannemen! Taalcursussen werden al lang op cd uitgebracht en elk jaar, een paar maanden na de zomervakanties, kregen ze al genoeg mislukte taalprojecten en goede voornemens op cd, binnen. Van die kleine taalgidsjes ook, trouwens. Ik begreep wat hij bedoelde want ik had in mijn boekenkast ook een aantal van die gidsjes verzameld.

Omdat ik van meetbare resultaten houd:

Kosten en moeite

  1. aanschaf cursus materiaal: 250 gulden (in makkelijke termijnen);
  2. 1 bandje beluisteren, zinnetjes proberen te onthouden;
  3. frustratie (!!)

Vooral frustratie ! Elke vakantie in Griekenland werd ik me weer bewust van het feit dat ik de cursus in huis had gehad, jarenlang zelfs, en er dus weer niets mee had gedaan. Bonjour schuldgevoel, daar ben je weer…..