Rouw en verlies zijn onvermijdelijke onderdelen van het leven. Het kan iedereen overkomen, of het nu gaat om het verliezen van een geliefde, een baan, een huis of een droom. Hoewel iedereen op zijn eigen manier rouwt, is het een proces dat tijd, begrip en ondersteuning nodig heeft om doorheen te komen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat rouw geen lineair proces is. Het gaat niet alleen over het accepteren van verlies en verder gaan met je leven. Rouw kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals verdriet, woede, ontkenning, verwarring en zelfs fysieke pijn. Het kan ook terugkeren op momenten die je niet verwacht, zoals bij speciale gelegenheden of herinneringen die je aan de persoon of de situatie doen denken.

Hieronder zijn de vijf fases van rouw volgens het model van Kübler-Ross: *)

Ontkenning: In deze fase kan de persoon de realiteit van het verlies niet accepteren en kan het voelen alsof het niet echt gebeurd is.

Woede: Tijdens deze fase kunnen mensen boosheid voelen over het verlies en op zoek zijn naar wie of wat de schuldige is.

Onderhandeling: In deze fase kunnen mensen proberen te onderhandelen met hun emoties en de realiteit van het verlies. Dit kan gepaard gaan met het stellen van vragen zoals “Wat als?” of “Had ik maar …”

Depressie: In deze fase kan verdriet en hopeloosheid de overhand nemen, en kan de persoon zich terugtrekken en zichzelf isoleren.

Aanvaarding: Tijdens deze laatste fase accepteert de persoon het verlies en begint hij of zij het leven opnieuw op te bouwen.

  • https://www.facebook.com/carole.krans/cebook

Een van de belangrijkste aspecten van rouw is het uiten van emoties. Het kan moeilijk zijn om te praten over je gevoelens, vooral als het om iets gaat dat zo persoonlijk is als rouw. Maar het delen van je gevoelens kan helpen om ze te verwerken en te begrijpen. Dit kan met een vriend of familielid, maar ook met een professional zoals een therapeut.

Naast het delen van emoties, is het ook belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens het rouwproces. Dat betekent dat je genoeg rust moet nemen, gezond moet eten en voldoende beweging moet krijgen. Het kan ook helpen om jezelf af te leiden met dingen die je leuk vindt, zoals een hobby of sport.

Soms kan het moeilijk zijn om te weten hoe je iemand anders kunt steunen die rouwt. Luisteren naar hun verhalen en hun gevoelens erkennen is een goed begin. Bied praktische hulp aan, zoals het doen van boodschappen of het bereiden van maaltijden. Vermijd het geven van advies of het bagatelliseren van hun gevoelens. Rouwen is een persoonlijk proces en iedereen doet het op zijn eigen manier.

* Er is enige kritiek op het model van Kübler-Ross en sommige onderzoekers hebben alternatieve modellen voorgesteld die meer rekening houden met de complexiteit en de individuele ervaring van rouw. Het model van Kübler-Ross was oorspronkelijk ontworpen voor terminaal zieke patiënten en hun families, en het is in de loop der jaren breder toegepast op verschillende soorten verlies, waaronder verlies door overlijden, echtscheiding, verlies van werk, etc.

Een belangrijke kritiek op het model van Kübler-Ross is dat het te lineair is en geen rekening houdt met de terugval in eerdere stadia of het feit dat sommige mensen sommige stadia helemaal niet ervaren. Mensen kunnen bijvoorbeeld afwisselend tussen verschillende emoties en reacties schommelen, en kunnen zich niet noodzakelijkerwijs in een bepaalde volgorde ontwikkelen.

Andere modellen hebben geprobeerd de complexiteit van het rouwproces beter te beschrijven, zoals het duale procesmodel van Stroebe en Schut, dat zich richt op de oscillatie tussen rouwgerelateerde stress en herstelgerelateerde activiteiten, en het vier-taken-model van Worden, dat de rouwtaak beschrijft als acceptatie van het verlies, aanpassing aan de nieuwe omstandigheden, het vinden van een nieuwe verbinding met het verlies en een nieuw leven beginnen.

Kortom, het model van Kübler-Ross kan als achterhaald worden beschouwd, maar het blijft nuttig als een van de eerste modellen die zich richtten op het identificeren van verschillende emotionele reacties op verlies. Het is belangrijk om te onthouden dat rouw een complex en individueel proces is en dat er geen eenduidig model is dat voor iedereen van toepassing is.