Wat is counseling

Counseling, ook wel bekend als therapie of psychotherapie, is een professionele dienstverlening die wordt aangeboden door getrainde professionals om individuen, stellen, gezinnen of groepen te helpen bij het aanpakken en overwinnen van persoonlijke, sociale, emotionele of psychologische moeilijkheden. Het is een samenwerkingsproces waarbij een getrainde counselor of therapeut cliënten helpt om hun gevoelens, gedachten en gedrag te verkennen in een ondersteunende en niet-veroordelende omgeving.

Het primaire doel van counseling is om mensen te helpen bij het begrijpen van zichzelf, het ontwikkelen van inzicht in hun problemen en het aanleren van effectieve coping-strategieën. Het kan helpen bij een breed scala aan kwesties, zoals angst, depressie, stress, relatieproblemen, zelfvertrouwen, rouwverwerking, verslaving en traumagerelateerde problemen.

Counseling kan verschillende benaderingen en technieken omvatten, afhankelijk van de behoeften van de cliënt en de voorkeur van de therapeut. Enkele veelgebruikte benaderingen zijn cognitieve gedragstherapie, gesprekstherapie, oplossingsgerichte therapie en gezinstherapie. Het aantal sessies en de duur van de counseling kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de problemen en de voortgang van de cliënt.

Het is belangrijk op te merken dat counseling niet hetzelfde is als advies geven of problemen oplossen voor de cliënt. In plaats daarvan helpt counseling mensen om hun eigen kracht en capaciteiten te ontdekken, hun persoonlijke groei te bevorderen en hun welzijn te verbeteren. Het biedt een veilige en vertrouwelijke ruimte waarin mensen kunnen praten over hun problemen, emoties kunnen uiten en nieuwe manieren kunnen vinden om met uitdagingen om te gaan.

Sinds 2010 ben ik gecertificeerd academisch counsellor en coach.