De kaart is niet het gebied: Dit verwijst naar het idee dat onze interne representaties van de wereld persoonlijk zijn en niet de exacte realiteit weerspiegelen.

De betekenis van de communicatie is het antwoord dat je krijgt: Effectieve communicatie wordt bepaald door de reactie die je krijgt, ongeacht je intentie. Als de reactie niet is wat je verwacht, moet je je communicatiestijl aanpassen.

Weerstand in een systeem is een signaal voor flexibiliteit: Weerstand of problemen in een persoon of een systeem geven aan dat er behoefte is aan meer flexibiliteit en andere benaderingen.

Mensen hebben alle middelen die ze nodig hebben om te slagen: Deze vooronderstelling stelt dat mensen de capaciteiten en hulpbronnen hebben om succesvol te zijn en dat ze die kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Er bestaat geen mislukking, alleen feedback: Dit suggereert dat er geen echte mislukking is, maar alleen feedback die waardevolle informatie biedt voor leren en groei.

De betekenis van je communicatie wordt bepaald door de respons die je krijgt: De bedoeling achter je communicatie is minder belangrijk dan de manier waarop deze wordt ontvangen en geïnterpreteerd door anderen.

Het vermogen om vanuit verschillende perspectieven te kijken, vergroot je flexibiliteit: Het vermogen om situaties vanuit meerdere perspectieven te bekijken, biedt meer keuzevrijheid en flexibiliteit in denken en handelen.

Alle gedrag heeft een positieve intentie: Achter elk gedrag, zelfs als het negatief lijkt, schuilt een positieve intentie of behoefte. Begrip hiervan kan helpen bij het effectief omgaan met gedragsverandering.

Dit zijn de acht NLP-vooronderstellingen zoals geformuleerd door Richard Bandler.