Het kan de diepste pijn zijn die een ouder ervaart: een kind dat geen contact meer wil. Misschien zijn er woorden gevallen, misverstanden ontstaan, of zijn er langzaam muren gebouwd waar ooit een brug stond. Wat de reden ook is, het voelt vaak als een enorme kloof die moeilijk te overbruggen lijkt. Sommige ouders kiezen…
Blog
Waarom out of the box denken meestal niet werkt
Bijna elke cursus over zelfontwikkeling moedigt je aan met: “Denk out of the box!” Hiermee krijg je een soort opdracht aangereikt om buiten de bekende kaders te denken en met originele ideeën te komen. Maar ondanks de goede bedoelingen achter dit advies, werkt het in de praktijk lang niet altijd zoals gehoopt. Waarom? Omdat onze…
Gevolgen van In de box denken
Als je in the box denkt, blijven je gedachten binnen de grenzen van wat je al kent en gewend bent. Dit betekent dat je meestal vertrouwt op bestaande ideeën, vaste routines en bekende oplossingen. Je gedachten volgen vaak dezelfde denkpatronen, zonder echt iets nieuws te verkennen of te experimenteren. Enkele gevolgen van “in the box”…
Confirmation bias
Confirmation bias (bevestigingsbias) is de neiging om informatie te zoeken en te selecteren die onze bestaande overtuigingen ondersteunt. Tegelijkertijd zijn we geneigd informatie die deze overtuigingen tegenspreekt te negeren. Mensen zijn geneigd om vooral informatie te zoeken, te geloven, of te herinneren die hun bestaande ideeën en overtuigingen ondersteunt. Hierdoor hebben ze de neiging om nieuwe…
Als je altijd doet wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen
Een bekende uitspraak van Einstein die wordt gebruikt binnen NLP en persoonlijke ontwikkeling. Het is geen officiële vooronderstelling van NLP, maar past wel goed in de denkwijze van Richard Bandler en NLP-principes. Deze uitspraak betekent dat wanneer je dezelfde acties, denkpatronen of gewoonten herhaalt, je waarschijnlijk steeds dezelfde resultaten zult bereiken. Om nieuwe, andere of…
Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP)
De vooronderstellingen van Dr. Richard Bandler, een van de grondleggers van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP), vormen een belangrijke basis voor het begrip van menselijk gedrag en communicatie. Hier zijn de acht vooronderstellingen: Deze vooronderstellingen zijn ontworpen om een positieve mindset en effectieve communicatie te bevorderen, en ze worden vaak gebruikt in coaching, therapie en persoonlijke ontwikkeling.
Het rauwe pad van rouw
Rouwen: het eerste jaar Het is bijna een jaar geleden dat mijn zoon Pascal (33) overleed. Bijna een jaar, en toch lijkt het alsof ik hem gisteren nog vast had. Rouw is een vreemd ding – het komt in golven en kent geen vaste route. Sommige dagen sta ik op en voel ik bijna zijn…
Verdriet
@ Beeld heet, ‘Mélancolie’. In de volksmond ook wel ‘Emptiness’ genoemd. Dit bronzen beeld is gemaakt door Albert György en staat in Genève, aan de Quai du Mont Blanc langs de oever van het meer. Dit is verdriet.Een gat dat door de stof van je wezen gescheurd is.Het gaatje geneest uiteindelijk langs de gekartelde randen…
Compassie
Compassie verwijst naar het gevoel van medeleven, mededogen en zorgzaamheid voor anderen die lijden of in moeilijkheden verkeren. Het is het vermogen om de pijn of het leed van anderen te herkennen en te begrijpen, en de bereidheid om actie te ondernemen om te helpen of te troosten. Compassie gaat verder dan alleen empathie, waarbij…