• https://www.facebook.com/carole.krans/cebook

Het is weer die tijd van het jaar: de grote schoonmaak! Niet alleen in huis, maar ook op mijn laptop. Een tijdje geleden hield mijn camera er mee op, in video calls blijft mijn schermpje grijs. In het configuratiescherm beweert de camera dat alles up to date is en goed werkt, maar volgens mij is dat pas het geval als de andere partij mijn kubus ook kan zien in plaats van alleen een grijs vlak.

Dus ik heb besloten om mijn digitale rommelmarkt eens flink onder handen te nemen en alles op te ruimen. Het was een flinke klus, maar met een beetje doorzettingsvermogen is het me gelukt. De 73 berichten die opeens wél binnenkwamen zal ik zo snel mogelijk beantwoorden. Hoewel ik vermoed dat de buurvrouw die in 2011 mijn auto wilde lenen, al een andere oplossing heeft gevonden.

  • https://www.facebook.com/carole.krans/cebook

Als eerste ben ik begonnen met het verwijderen van al die oude documenten en bestanden die ik al jaren niet meer heb gebruikt. Ik bedoel, wie heeft er nou nog die werkstukken van de middelbare school nodig? Ik weet nog steeds niet wat ik met die informatie over de Rode Zee kwallen moet doen. Het enige wat ik weet is dat ze bijten, en dat is niet bepaald nuttige kennis in mijn dagelijks leven. Een werkstuk over kwallen in de Lybische zee zou vandaag de dag handiger zijn geweest. In de Rode Zee heb ik nog nooit gezwommen en de Noordzee trekt me al jaren niet meer.

Maar goed, na het verwijderen van al die nutteloze documenten kwam ik bij de map met foto’s. O jongens, dat was een feest. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik heb de neiging om honderden foto’s te maken van dezelfde gebeurtenis. Dus ik heb alle dubbele foto’s verwijderd en alleen de beste bewaard. Dat was een stuk overzichtelijker. Bovendien heb ik nooit een collage aan de muur willen hebben van mijn voeten, door de jaren heen.

  • https://www.facebook.com/carole.krans/cebook
  • https://www.facebook.com/carole.krans/cebook
  • https://www.facebook.com/carole.krans/cebook
  • https://www.facebook.com/carole.krans/cebook

Een ander onderdeel van mijn digitale opruiming was het verwijderen van alle onnodige browser-extensies en bladwijzers. Ik heb gemerkt dat ik in de loop der jaren honderden bladwijzers heb verzameld, waarvan ik het bestaan niet eens meer wist. Het was een flinke klus om alles door te nemen en te beslissen welke bladwijzers ik wilde bewaren en welke ik kon verwijderen. Maar het was het zeker waard, want nu heb ik een veel overzichtelijker en gebruiksvriendelijker browser en het was sowieso al jaren geleden dat ik sommige pagina’s had bekeken.

O, o mijn desktop. Die was een absolute ramp. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik heb de neiging om al mijn bestanden en documenten op de desktop te bewaren, omdat het zo gemakkelijk is om er snel bij te kunnen.

Nu mijn digitale leven is opgeruimd en georganiseerd, voel ik me veel beter. Het is alsof er een last van mijn schouders is gevallen. Ik kan me nu concentreren op de belangrijke dingen in plaats van afgeleid te worden door digitale rommel en chaos. En als bonus heb ik nu ook meer opslagruimte op mijn laptop.

Dus als je het gevoel hebt dat je digitale leven ook een beetje een rommeltje is geworden, raad ik je aan om het op te ruimen. Het kost wat tijd en moeite, maar het is het zeker waard. Je zult je beter voelen en je digitale leven zal een stuk overzichtelijker en gebruiksvriendelijker zijn. En wie weet, misschien vind je nog wel wat oude pareltjes tussen al die digitale rommel. Of oude emails van je ex 😉

Ik heb alleen nog steeds een grijs vlak terwijl mijn camera juicht dat de drivers bijgewerkt zijn en alles naar behoren werkt.

  • https://www.facebook.com/carole.krans/cebook